Ders 3
Önceki Dersteki Soruların Yanıtları
3’lü Tabandan 10’lu Tabana Dönüştürme
Sayı Düzenleri Son Tekrar
Daha önceki dersimizde matematiğe ve ardından sayı kavramına giriş yapmıştık. Peşinden sayı düzenleri hakkında bilgi vermiştik. Günümüzde kullanılan düzen 10’lu düzen olduğunu, ama eski dönemde ve bu dönemde farklı amaçlarla da olsa değişik sayı sistemlerinin uygulandığını vurgulamıştık.
Bu temel bilgilerin ardından 10’lu düzenden 2’li düzene, 2’li düzenden 10’lu düzene, 10’lu düzenden 3’lü düzene ve 3’lü düzenden 10’lu düzene çevirmeyi anlatmıştık. Bu konuyla ilgili örneklere yer vermiş, çözümlerini ayrıntılı biçimde açıklamıştık.
Unutulmaması gereken bir kaç noktayı yinelemekte fayda olduğunu sanıyorum.
- Onlu sayı sisteminden ikili, üçlü, sekizli, onaltılı gibi sayı düzenlerine bir sayı dönüştürülecekse, dönüştürülecek sayı sisteminin taban sayısına bölünür. bu bölme ve artan sayıların tersten yazılmasıyla yani sondan başa doğru yazılmasıyla yeni sayı elde edilir.
- Onlu sayı sisteminden diğer sayı sistemlerine dönüştürülecek sayı ondalıklı sayı ise; tam sayı kısmı kural 1’e göre yapılır. Ondalık kısmı ise dönüştürülecek sayı sisteminin taban sayısı ile çarpılır. Çarpım sonucunda elde edilen sayının tam kısmı kaydedilecek, kalan kısım tekrar taban ile çarpılır. tam oluşursa kayda devam edilir. Ta ki 0 veya 0’a yakın bir değer oluşuncaya dek.
- Yukarıda anlattığımız gibi en soldaki rakam basamak sayısının bir eksiği olarak üs biçiminde yazılır.
- En sağdaki bölümde kalan ilk rakam en küçük değeri ve sıfırıncı kuvveti oluşturur.